Ce este limfedemul ?

 

Patologia edemului limfatic

Edemul limfatic sau limfedemul reprezinta o acumulare de lichid in exces la nivelul tesuturilor datorita lipsei de functionare a sistemului limfatic. Aceasta acumulare de lichid cu tumefierea zonei respective poate interesa atat membrele inferioare cat si superioare.

Cauze:

Edemul limfatic prezinta mai multe cauze, de la cele primare, congenitale, necunoscute la cele secundare, dobandite, care sunt cele mai frecvente: traumatisme locale cu interesarea sistemului limfatic, infectii acute sau cronice (celulita, erizipelul, eczemele cronice atrofice, infectii parazitare), postchirurgie radicala, curativa pentru diverse tipuri de cancere (frecvent san, sfera genitala, tumori abdominale), radioterapie, cobaltoterapie, tumori maligne ce disemineaza limfatic.

La ora actuala, cele mai simple forme de limfedem apar si ca urmare a extenuarii, oboselii cronice, stresului, sedentarismului, depresiei cronice, la persoanele supraponderale cu o alimentatie bazata pe preparate doar procesate, nu proaspete. Aceste cauze nu trebuie deloc neglijate in vederea unei indicatii corecte si unei terapii corespunzatoare.  

 

Simptomatologie si complicatii:

Edemul limfatic intereseaza intr-o mai mare masura membrul inferior spre deosebire de cel superior. La nivelul membrului superior edemul limfatic este alb, rece, intereseaza cel mai frecvent bratul si antebratul rar membrul superior in intregime, moale la inceput apoi devine dur, in tensiune. Nu este dureros, daca durerea apare in evolutie s-a adaugat o complicatie, de regula infectioasa.

Patologia edemului limfaticLa nivelul membrului inferior edemul este cu debut distal-picior si gamba si de regula nu depaseste genunchiul. In cazul in care este interesat tot membrul inferior se foloseste termenul de elefantiazis, un edem gigant dur, fibros cu modificari si complicatii cronice. Limfedemul este in stadiile initiale moale iar dupa cronicizare devine dur, fibros, tegumentul este cartonat si cu modificari degenerative: veruci limfatice, vezicule pline cu limfa,. Durerea este prezenta in stadiile avansate de tumefiere si in cazul aparitiei complicatiilor de natura infectioasa. 

Exista pacienti care prezinta o forma speciala de edem limfatic -flebolimfedemul, un edem particular ce apare in cazurile de insuficienta venoasa cronica severa, cand edemului de natura venoasa se adauga si componenta limfatica.

 

 

Tratament:

Tratamentului edemului limfatic este profilactic si curativ.

Profilaxia se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor. Combaterea stazei si a infectiei se face prin drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi, o igiena riguroasa a tegumentelor.

Patologia edemului limfatic

 

Tratamentul curativ utilizeaza mijloace conservatoare, medicamentoase si chirurgicale.

Majoritatea limfedemelor membrelor superioare si inferioare raspund terapiei conservatoare cu rezultate bune pe  termen lung. De la drenajul decliv postural si contentia elastica cu fesi sau ciorapi compresivi medicali s-a ajuns la drenajul limfatic manual prin masaj. Presoterapia este un alt procedeu foarte util de drenaj limfatic ce combina compresia si masajul membrelor cu ajutorul unor aparate specializate- lymphopress.

Tratamentul medicamentos se utilizeaza in cazul aparitiei complicatiilor infectioase: antibiotice cu spectru larg, antiinflamatoare si antialgice. Succes si eficienta au produsele naturale de detoxifiere limfatica folosite ca un adjuvant al terapiei conservatoare.

Tratamentul chirurgical presupune operatii de reconstructie limfatica si interventii reductive in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis.

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top