Ce sunt varicele?
Varicele sunt dilatari permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare care apar in momentul in care valvele situate din loc in loc in interiorul venelor sunt incontinente, afectate, si nu mai permit curgerea sangelui doar intr-un singur sens, spre inima.
Factorii favorizanti ai aparitiei bolii varicoase: ortostatismul prelungit, efortul muscular intens si prelungit, mai ales efortul brusc, brutal, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, sarcina, deregleri hormonale, traumatisme de la nivelul membrelor inferioare, mostenirea genetica.
Datele statistice arata ca femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasa, comparativ cu barbatii.
Semnele si simptomele bolii: senzatia de picioare grele, de tensiune sau greutate la nivelul gambelor, senzatia de arsura, de picioare umflate, amorteli, carcei, furnicaturi, venele dureroase si inestetice sunt primele semne si simptome ale bolii varicoase. In stadiile avansate apar dilatatii venoase multiple, lacuri si pachete varicoase inestetice, adevarati “ciorchini” de vene tortuoase. Evolutia bolii este lenta, de cele mai multe ori fara dureri, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic foarte tarziu, dupa 10-15 ani de evolutie, cand au aparut déjà complicatiile si interventia chirurgicala este mult mai dificil de efectuat.
Complicatii:
Netratate in timp util, primii doi- trei ani de la aparitie, varicele pot evolua spre forme complicate: tromboflebita superficiala varicoasa (varicoflebita)-coagulare a sangelui in interiorul venei varicoase, tulburari trofice cutanate- ce merg de la modificari de culoare ale tegumentului pana la aparitia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu aparitia unei hemoragii masive.
Tratament:
Lucrul cel mai important de stiut este ca varicele se pot vindeca indiferent de stadiul bolii, cu sau fara prezenta complicatiilor.
Boala varicoasa trebuie astfel tratata pentru a impiedica aparitia complicatiilor. In afara de indicatia terapeutica din motive estetice, care este relativa si in functie de dorinta pacientului, aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi prin tratament ambulator si se obtin rezultate optime atat din punct de vedere patogenic (cauzal), cat si estetic.
In ce priveste tratamentul bolii exista astazi o gama variata de proceduri chirurgicale, de la interventia clasica deschisa de smulgere a venei cu probleme (stripping plus extirpari de pachete varicoase), la tratamentul ambulator si pana la terapia cu laser, metoda cea mai noua si mai moderna de tratament.
Procentul de recidiva dupa majoritatea terapiilor este intre 3-5 % la circa 7-10 ani de la interventie, dar, avand in vedere caracterul minim invaziv al terapiei, se poate repeta tratamentul pentru completarea rezultatelor primei operatii.