Tratamente si proceduri chirurgicale- limfedem

 

Tratamentul limfedemului este, din pacate, la ora actuala prea “sarac”. Se vorbeste despre o terapie profilactica conservatoare si un tratament curativ(medicamentos si unul de tip fizioterapic). La tratamentul chirurgical sangerand al acestor forme de edem s-a renuntat tot mai mult in ultimele decenii. Operatiile de reconstructie limfatica greu de executat, laborioase si cu rezultate incerte au fost inlocuite cu interventiile de reductie in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis.

Insa majoritatea limfedemelor membrelor superioare si inferioare raspund terapiei conservatoare cu rezultate bune pe  termen lung. 

 

Terapia profilactica conservatoare a limfedemului

Se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor: drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi medicali, o igiena riguroasa a tegumentelor, tratament antiinfectios precoce in cazul complicatiilor septice.

 Un rol important este jucat de educatia fiecarui pacient, avand in vedere ca ingrijirea corecta a tegumentelor si exercitiile pozitionale reduc incidenta edemului limfatic postchirurgical si radioterapic.

 

Tratamentul medicamentos al limfedemului

Putine medicamente au o oarecare actiune asupra sistemului limfatic, fie limfokinetica, de crestere a vitezei de circulatie limfatica, fie de detoxifiere limfatica.

Actual, exista pe piata produse farmaceutice cu efect principal de stimulare si imbunatatire a functiei sistemului limfatic care au o eficacitate variata.

 

Tratamentul fizioterapic al limfedemului

Este si unicul care se mai practica pentru patologia limfatica a acestor pacienti in cele mai multe centre specializate, fiind considerat tratamentul de baza.

Exista mai multe tehnici terapeutice fizice pentru tratarea edemului limfatic, tehnici de decongestie:

  • terapia pozitionala - drenaj postural decliv, ridicarea pe anumite perioade de timp a membrului limfedematos la 45 grade, seara si noaptea, pentru a stimula drenajul lichidului tisular din teritoriul afectat.
  • terapia de compresie- banbaje sau ciorapi elastici medicali ce reduc acumularea lichidiana si determina o ameliorare semnificativa a simptomatologiei.
  • gimnastica medicala- exercitii respiratorii si musculare de contractie si relaxare alternativa.
  • drenajul limfatic manual - o succesiune de manevre circulatorii de masaj bland, sub forma unor atingeri usoare, complet nedureroase. Aceste manevre ritmice si repetitive au ca si efect modificarea consistentei edemului, “intinderea” si “inmuierea” tegumentului, avand si un efect relaxant si de remodelare corporala. Scopul este scaderea dimensiunilor membrelor si intarzierea aparitiei fibrozei si sclerozei tegumentare, precum si scaderea incidentei episoadelor inflamatorii si infectioase.
  • presoterapia- compresia si masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice, aparate speciale de masaj pneumatic– lymphopress, care utilizeaza o “cizma”/ manson pneumatic ce exercita un efect de crestere a fluxului limfatic, de redirectionare  a limfei spre radacina membrului afectat, avand un efect de accelerare  si a fluxului venos.               

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru aceasta categorie de pacienti. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top