Pentru patologia limfatica a pacientilor (limfedeme primare sau secundare), in cele mai multe centre specializate, tratamentul fizioterapic este unicul care se mai practica actual fiind considerat tratamentul de baza. Exista mai multe tehnici terapeutice fizice pentru tratarea edemului limfatic, tehnici de decongestie:

- terapia pozitionala

- terapia de compresie fixa sau elastica

- gimnastica medicala

- drenajul limfatic manual- realizat printr-o tehnica de masaj standardizata, cu efecte benefice mai ales in stadiile precoce de limfedem

- presoterapia- ce reprezinta compresia si masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice, aparate speciale de masaj pneumatic – lymphopress.

 

Drenaj limfatic manualDrenajul limfatic manual –DLM este un masaj special folosit  atat in domeniul cosmeticii dar si pentru tratarea limfedemului, avand ca efect eliminarea excesului de lichid retinut in tesuturi edematiate. In functie de patologie exista tehnici diferite, atat in scop cosmetic, cat si terapeutic.

In limfedem, care este caracterizat printr-un edem bogat in proteine, drenajul limfatic manual este unul din elementele de baza ale terapiei. Scopul acestuia este scaderea dimensiunilor membrului respectiv, intarzierea aparitiei sclerozei si complicatiilor degenerative,scaderea incidentelor episoadelor limfangitice, restaurarea functiei si esteticii membrului afectat.

 

Drenaj limfatic manual  Drenaj limfatic manual  Drenaj limfatic manual

 

Indicatiile DLM sunt diverse: de la tumefieri usoare ce insotesc infectii ale tegumentului- celulita, pana la limfedemele avansate primare sau secundare, postmastectomie, postcura chirurgicala a cancerelor din sfera pelvina, posttraumatice.

Si insuficienta venoasa cronica se preteaza la astfel de tratament, la pacientii care prezinta flebolimfedem, un edem particular cu o componenta de natura venoasa si una limfatica sau ulcere venoase pentru o reducere a dimensiunii membrului si o cicatrizare rapida.

Drenajul este util si in patologia trombotica asociat cu un tratament corect si bine condus anticoagulant si contentie elastica, in patologia traumatica- entorse, fracturi cu edem important, in patologia reumatismala- periartrite, gonartroze.

Dupa nastere femeile care raman cu un edem al membrelor inferioare restant datorita compresiei sarcinii pe vasele limfatice mari din zona abdomonala si pelvina pot, de asemenea, sa beneficieze de astfel de drenaj.

Drenajul mai este recomandat si persoanelor care tin diete alimentare in cadrul curelor de slabire, pentru a favoriza cresterea fluxului limfatic si o mai rapida detoxifiere a organismului.

In fine, drenajul limfatic manual este propus si pentru a ameliora mobilitatea, supletea si estetica unei cicatrici.

Contraindicatiile DLM sunt rare dar trebuie respectate cu strictete: edemul limfatic de origine cardiaca pentru a nu suprasolitica cordul si asa insuficient, afectiuni imflamatorii infectioase- limfangita, erizipelul, pentru a nu disemina agentii patogeni in tot organismul, neoplasme evolutive netratate si tumori maligne agresive pentru a nu favoriza raspandirea celulelor tumorale pe cale limfatica.

 

Tehnica DLM

Drenaj limfatic manualDrenajul limfatic manual este o tehnica de reeducare vasculara complet standardizata.

Principiul tehnicii se bazeaza pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii de masaj bland, sub forma unor atingeri usoare, complet nedureroase. Aceste manevre ritmice si repetitive au ca si efect modificarea consistentei edemului, “intinderea” si “inmuierea” tegumentului, avand si un efect relaxant si de remodelare corporala deloc neglijabil. Gesturile trebuie sa fie ritmice pentru a respecta ritmul propriu de contractie a structurilor limfatice- 7-12 pe minut. In principal exista doi timpi care sunt esentiali in aceasta tehnica: un masaj bland efectuat cu scopul de deschidere a anastomozelor limfo-limfatice, a cailor accesorii de drenaj si un al doilea timp efectuat cu o presiune crescuta progresiv pentru a putea drena excesul lichidian si proteinele in caile limfatice deschise.

Cea mai buna tehnica este tehnica Vodder dezvoltata de scoala Foldi din Germania, considerata numarul unu in lume in tratarea limfedemelor.

Durata unei terapii de drenaj manual depinde de stadiul edemului, iar tratamentul trebuie urmat de 3-4 ori pe saptamana minim doua luni de zile pentru a avea rezultat. Sedintele dureaza intre 30 si 45 de minute. Este insuficient ca singura masura terapeutica. Pentru mentinerea rezultatelor sale pacientul trebuie sa beneficieze de o terapie compresiva bine adaptata si de un program fizic adecvat.

 

 

 

 

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top