Scleroterapia varicelor
Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.
In functie de diametrul lor venele superficiale “sparte” pot fi : teleangiectazii, venectazii si vene reticulare, ultimele fiind cele mai exprimate (2-4 mm diametru). Aceste vene insotesc de cele mai multe ori o insuficienta venoasa superficiala, pana la stadiu de varice evidente.
Anatomia topografica a venelor superficiale - reticulare:
Exista doua tipuri de tratament pentru venele reticulare: scleroterapia laser care determina o obliterare termica a dilatatiilor si scleroterapia chimica, ce se realizeaza prin injectarea cu un ac foarte fin direct in lumenul venos a unor agenti sclerozanti care irita si distrug lumenul ducand la disparitia venelor inestetice.
Scleroterapia de suprafata foloseste energia laser cu ajutorul unor sonde speciale de suprafata, fiind necesara racirea tegumentului pentru a preveni aparitia necrozelor cutanate, arsurilor superficiale. Este utilizat laserul de tip Nd-Yag combinat in cele mai noi aparate cu Pulsed Dye in mod duplex si necesita o investitie importanta pentru clinici si un cost /procedura crescut care inca nu este justificat de performantele metodei.
Scleroterapia chimica foloseste o gama variata de agenti sclerozanti, cel mai cunoscut si utilizat fiind Polidocanolul. Compusul face parte dintr-o clasa mai larga de detergenti, este cunoscut sub denumirea comerciala de Aethoxyskerol si denatureaza proteinele din membrana celulara, distrugand lumenul venei cu disparitia acesteia. Aethoxyskerol-ul se gaseste sub forma de fiole injectabile in mai multe concentratii, de la 0,5% la 4%, alegerea concentratiei optime pentru pacient se face in functie de diametrul venelor dilatate.
Avantaje scleroterapie chimica:
- nu necesita anestezie
- tratamentul este rapid, o sedinta poate dura intre 15-45 minute
- nu este o procedura dureroasa, se poate simti un minim discomfort local
- nu necesita internare si nici timp de recuperare, activitatea cotidiana a pacientului nu este afectata in nici un fel.
Tratamentul imbunatateste aspectul membrelor afectate, nu este o metoda de tratament profilactic- nu va preveni aparitia altor vene reticulare.
Complicatiile care pot sa apara dupa procedura de sclerozare chimica sunt rare. Sunt citate in literatura reactii alergice locale care determina intreruperea sedintei cu remisia totala a acestora, leziuni tegumentare care pot lasa mici cicatrici, hiperpigmentarea neregulata a zonei vasculare tratate - complicatia cea mai frecventa dar reversibila in luni, maxim un an de zile.
Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe sedinte de tratament la intervale variate (1-3 luni) cu agenti sclerozanti de concentratii si cantitati diferite. A doua sedinta se poate repeta la o luna interval dupa care este necesara urmarirea periodica si eventuale sedinte de retusare a micilor dilatatii vechi sau noi.
Postprocedural, in cazul dilatatiilor importante pacientul va trebui sa poarte la nivelul membrului inferior fie un banbaj compresiv, fie ciorapi elastici in medie 3 saptamani.
In cazul vaselor cu diametru mare folosim o spuma sclerozanta (agent + aer) cu aceleasi rezultate favorabile. Astfel, in prezent este posibil si chiar practicat de unii specialisti tratamentul sclerozant si in boala varicoasa. Sub control ecografic se injecteaza spuma la nivelul venei insuficiente si in toate pachetele varicoase dependente de aceasta. Se practica mai multe sedinte pana la disparitia completa a tortuozitatilor inestetice si a simptomatologiei suparatoare.