Tratamente si proceduri chirurgicale - varice

 

Indiferent de stadiul bolii varicele se pot trata si vindeca. Tratamentul este recomandat sa fie inceput inca din fazele timpurii ale bolii varicoase, de la aparitia primelor simptome pentru a impiedica aparitia complicatiilor nedorite. In afara de indicatia terapeutica din motive estetice, care este relativa si in functie de dorinta pacientului, aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi prin tratament ambulator si se obtin rezultate optime atat din punct de vedere patogenic (cauzal), cat si estetic. Exista o gama variata de proceduri chirurgicale si non-chirurgicale pentru tratamentul varicelor, in functie de stadiul bolii si fiecare pacient in parte, de la metodele clasice pana la tehnicile moderne de ambulator care nu necesita spitalizare.

 

Tratament endovenos cu laser al varicelor

Terapia endovenoasa cu laser este o procedura minim invaziva care consta in fotocoagularea termica (incalzirea la temperaturi inalte) a venelor varicoase cu obliterarea si/sau distrugerea lor. Tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata si sub control ecografic laserul oblitereaza vena pe dinauntru.  Durata unei interventii este minima, pacientul se mobilizeaza imediat dupa interventie, paraseste clinica pe propriile-i picioare si  merge  acasa sa-si continue activitatile cotidiene.

 

Avantaje tratament laser:

· tratamentul este ambulator nu necesita spitalizare

· anestezia propusa este locala inlaturand astfel riscurile si complicatiile altor tipuri de anestezie si efectele adverse ale drogurilor anestezice

· procedura rapida, cu discomfort minim, fara durere

· absenta cicatricilor si a durerii postoperatorii

· reluare rapida a activitatii curente

· excelente rezultate estetice

· fara recidive

 

Scleroterapia

Aceasta metoda minim invaziva si putin dureroasa consta in injectarea unei substante sclerozante, iritante cu ajutorul unui ac fin direct in interiorul venei, producand o iritatie a peretelui venos ce va determina in final inchiderea venei cu disparitia ei si, totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor venoase: arsuri, prurit, intepaturi, parestezii. Prin aceasta metoda se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor numite varice reticulare.

Tratamentul  imbunătăţeste aspectul membrelor afectate,  nu este o metodă de tratament profilactic, nu va preveni apariţia altor vene reticulare. Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament la intervale variate (1-3 luni) cu agenti sclerozanti de concentratii si in cantitati diferite.

Exista doua tipuri de tratament: scleroterapia cu laser de suprafata care determina o obliterare termica a dilatatiilor si foloseste o fibra laser ce se aplica direct pe suprafata tegumentului si scleroterapia chimica ce se realizeaza prin injectarea de agenti sclerozanti direct in vena.

In cazul vaselor cu diametru mare se foloseste o spuma sclerozanta (agent + aer) cu aceleasi rezultate favorabile.

 

Avantaje scleroterapie:

· tratamentul este rapid, o sedinta poate dura intre 15-45 minute

· fara anestezie

· fara durere, se poate simti un minim discomfort local

· fara internare

· nu necesita timp de recuperare

 

Terapia Alpha

In prezent pentru diferite stadii ale bolii varicoase se practica si tratamentul Alpha, o metoda asemanatoare scleroterapiei cu spuma dar care se face sub control ecoghidat. Sub control ecografic si in anestezie locala se injecteaza  spuma cu ajutorul unui cateter la nivelul venei insuficiente si in toate pachetele varicoase dependente de aceasta. Se practica mai multe sedinte pana la disparitia completa a tortuozitatilor inestetice si a simptomatologiei suparatoare.

 

Avantaje terapie Alpha:

· tratament ambulator, fara spitalizare

· in anestezie locala

· minim discomfort local

· mobilizare imediata

· disparitie completa a varicelor

· disparitie complete a simptomatologiei suparatoare

 

Tratamentul endoscopic a varicelor

Metoda consta in abordarea venelor varicoase subfascial endoscopic, printr-o incizie de dimensiuni minime, 2-4 mm. Sub control videoghidat vena varicoasa este separata de tesuturile adiacente , ligaturata si/sau eliminata. Procedura este recomandata pacientilor cu varice nesistematizate la nivelul venelor perforante si in caz de complicatii - ulcer varicos.

 

Avantajul tratamentului endoscopic:

· tratament ambulator

· se face in anestezie locala

· mobilizare rapida postprocedural

· eliminarea/ obliterarea totala a venei varicoase

 

Flebectomii minime

O alta tehnica minim invaziva ce se poate aplica pacientilor in regim de ambulator este cea a miniflebectomiilor. Procedura consta in excizii de pachete varicoase prin avulsie cu crosete, prin incizii de 2-4 mm, care de obicei nu necesita sutura, sub anestezie locala. Beneficiaza de acest tratament pacientii cu pachete varicoase nesistematizate relativ la venele principale safena interna si externa, dar cu diametru crescut, ce depaseste posibilitatile agentului sclerozant chimic, recidive dupa cura chirurgicala a varicelor, vene dilatate, inestetice aparute posttraumatic.

 

Avantaje procedura:

· tratament ambulator, fara spitalizare

· se face sub anestezie locala

· fara cicatrici postinterventional

· fara durere

· fara cicatrici

· rezultate excelente estetice

 

Tratament chirurgical minim invaziv al varicelor

Este o alternativa la terapia laser si consta in intreruperea surselor de reflux ce asigura umplerea varicelor (crosectomie), urmata de diferite tipuri de intreruperi a venelor principale: stripping (smulgerea venei), excizii etajate a dilatatiilor varicoase, ligaturi de vene perforante. Cura chirurgicala este indicata stadiilor avansate de boala, venelelor tortuoase si cu malformatii si varicelor complicate. Se face sub anestezie locala sau regionala si necesita o noapte de spitalizare.

 

Avantaje tratament:

· spitalizare redusa- o zi

· reluarea rapida a activitatii cotidiene

· disparitia durerii si a complicatiilor

 

Tratamentul conservativ al varicelor

Terapia conservatoare se recomanda tuturor pacientilor cu boala varicoasa, indiferent de stadiul bolii, atat inainte cat si dupa orice tip de procedura chirurgicala. Consta in tratamente venotrofice, terapie compresiva cu ciorapi elastici speciali confectionati dupa masuratori volumetrice digitalizate, exercitii fizice care ajuta drenajul sangelui venos spre inima si impiedica aparitia complicatiilor, terapie de drenaj postural.

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top