Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Reprezinta un mare salt in chirurgia ambulatorie a varicelor hidrostatice, acele dilatatii permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare cu insuficienta si rezultate atat de neplacute estetic cat si functional si simptomatic.  

Procedura apartine chirurgiei de o zi, nu necesita spitalizare, cu stres minim pentru pacient si apartinatori, iar anestezia propusa este locala inlaturand astfel riscurile si complicatiile altor tipuri de anestezie si efectele adverse ale drogurilor anestezice.

Aceste succese terapeutice necesita insa prezenta si experienta unui medic specialist in chirurgie vasculara si a unei dotari complete a clinicii respective, si nu pot fi obtinute in simple servicii cu regim cosmetico-medical ce se bazeaza exclusiv pe utilizarea  aparaturii.

 

Indicatii procedura   

Laser terapia este indicata ideal persoanelor cu boala varicoasa in primele stadii de dezvoltare, cand insuficienta venelor e de grad mic si mediu, inainte de aparitia complicatiilor, cu alte cuvinte persoanelor educate in ce priveste boala lor si care se prezinta  timpuriu la medic.

Terapia nu se adreseaza pacientilor care sufera si de afectiuni arteriale circulatorii, au tromboze venoase profunde sau cei cu tare multiple asociate. Venele varicoase tortuoase sau cu malformatii datorita imposibilitatii tehnice de cateterizare nu pot fi abordate in acest fel.

Deoarece nu toate formele si stadiile de boala varicoasa pot fi tratate cu laser, alegerea cazurilor ca la majoritatea tratamentelor chirurgicale este foarte importanta, de altfel de aceasta depinde si succesul metodei.

 

Generalitati procedura

Se utilizeaza un sistem laser cu dioda, cu lungimea de unda perfect filtrata la  810 nm  (infrarosu )  si putere maxima de 30 watt.

Energia ajunge efectiv in interiorul vasului cu ajutorul kitului de introducere de unica folosinta ce contine fibra optica care preia pulsul de la baza aparatului si il emite la varful ei .

 

Procedura rapida si cu disconfort minim pentru pacient, tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Ecograful cu sonda liniara (vasculara) si program doppler color permite vizualizarea fluxului venos si controlul inchiderii complete a lumenului dupa aplicarea pulsului laser.

Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata (safena mare sau safena mica) ascendent pana la nivelul jonctiunii safeno-femurale si sub control ecografic laserul oblitereaza vena de sus in jos pe dinauntru. 

 

Procedura presupune mai multi timpi interventionali:

- pregatirea pacientului- se traseaza traseul venei insuficiente cu ajutorul unui marker special de piele

- se seteaza aparatul cu puterea necesara in functie de analiza preoperatorie (uzual 15-20 W) si se desface si pregateste fibra optica + kitul de introducere din ambalajul steril

- sub anestezie locala si control ecografic se incanuleaza vena

- pentru lipsa oricarui disconfort si protejarea sporita a tesuturilor din jurul vasului se injecteaza perivascular, pe tot traiectul venei si colateralelor dilatate o solutie de tumescenta cu continut anestezic

- se practica laser terapia sub control ecografic- emisia de pulsuri cu ajutorul pedalei aparatului pana la obliterarea completa a lumenului si extragerea progresiva a fibrei din vena.

 

Durata unei interventii este minima, in circa 3 ore de la interventie pacientul se mobilizeaza, paraseste clinica pe propriile picioare si  merge  acasa sa-si continue activitatile cotidiene.

Interventia minim invaziva se face sub anestezie locala de tumescenta prin care se creaza un pat de protectie in jurul vasului pentru a elimina total orice disconfort si a izola tesuturile inconjuratoare de efectul pulsului laser. Amestecul de ser fiziologic cu anestezic local modern si fara efecte secundare se aplica prin punctii in jurul traseului venei. 

Postoperator pacientul se mobilizeaza rapid, in circa 30 minute paraseste clinica si isi reia activitatile cotidiene. Va purta un ciorap elastic compresiv timp de o luna de zile si va urma un tratament anticoagulant profilactic.

 

Avantaje procedura

Tehnica este considerata revolutionara, cu avantaje evidente fata de metoda clasica:

- absenta cicatricilor

- absenta durerii postoperatorii

- nu lezeaza tesuturilor invecinate

- absenta spitalizarii

- postinterventie nu e necesar repausul la pat si imobilizarea

- avantaje estetice evidente fiind o tehnica miniminvaziva

- rezultate impresionante de lunga durata (ocluzii complete postoperator cu o rata de repermeabilizare si reaparitie a varicelor minima).

Tratamentul ILVO sub control ecografic este o procedura rapida si sigura, nedureroasa, ce imbina perfect pregatirea specialistului cu echipamentele moderne  medicale.

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top