Tratamentul Ulcerului varicos

 

Ulcerul varicos este una dintre complicatiile pielii ce pot sa apara in boala varicoasa, fiind cea mai dureroasa si apare in stadiile avansate. Aceasta rana apare in general pe maleola (glezna) sau pe partea mediana a piciorului, deasupra maleolei. Ulcerul este de regula superficial, neregulat, cu aspect fibrinos si/ sau necrotic, cu margini bine delimitate, iar pielea din jur poate fi edematoasa,  indurata si inchisa la culoare.

 

 

Tratamentul leziunii ulcerative este medical- terapie conservatoare si chirurgical.

Tratamentul medical este de lunga durata si presupune o terapie posturala a membrului inferior, o terapie compresiva si un tratament topic local. Recidivele si recurenta ulcerului varicos este mai mare posttratament conservator comparative cu tratamentul chirurgical.

Terapia compresiva este una dintre componentele esentiale ale tratamentului, scopul fiind contracararea presiunii ridicate din vene si imbunatatirea circulatiei venoase. Pentru tratarea ulcerului varicos este necesara o compresie puternica (de cca. 31 - 45 mmHg), aceasta putand fi efectuata cu ajutorul fesilor sau a ciorapilor de compresie. (portofoliul Hartmann, Bauerfeind). Ciorapii de compresie sunt de preferat fesilor avand ca avantaj principal o presiunea omogena pe care o exercita la nivelul membrului inferior, precum si usurinta folosirii acestora de catre pacient.

Tratamentul topic local se impune in paralel cu terapia compresiva. Nu exista un standard privind terapia topica. Local se pot folosi pansamente moderne, hidroactive care prin proprietatile lor mentin rana intr-un echilibru hidric optim si stimuleaza procesului natural de vindecare.(Hartmann).
Pansamentele se aleg in functie de stadiul de evolutie a plagii, optandu-se astfel pentru pansamentul adecvat. (TenderWet 24 –pentru faza de curatare a plagii, Sorbalgon, PermaFoam, Hydrocoll, HydroTac-pentru plagi cu secretii, Hydrosorb-pentru ulcer fara secretii, Atrauman Ag-pentru plagi infectate).

Cu un tratament local adecvat (de ex. pe baza de pansamente hidroactive) si compresie constanta
ulcerele varicoase se vindeca in medie in decurs de 12-14 saptamani.

Tratamentul chirurgical (care realizeaza scaderea stazei venoase periferice) este indicat frecvent dupa esecul terapiei conservatoare si asigura absenta recurentei pe termen lung in proportie de 80-90%. In functie de existenta insuficientei venoase superficiale se indica fie ablatia perforantelor insuficiente ca metoda singulara, fie asocierea dintre safenectomie si suprimarea acestor perforante incompetente ce alimenteaza leziunea ulcerativa. Perforantele identificate prin ecografie Doppler se pot aborda fie clasic, operatie deschisa, fie endoscopic. Ablatia endoscopica subfasciala este metoda miniminvaziva cea mai moderna - (SEPS=subfascial endoscopic perforator vein surgery).

Indicatii SEPS: ulcerul venos necomplicat (in asociere cu safenectomia singulara), ulcer varicos recidivat dupa ligatura perforantelor. Contraindicatii SEPS: arteriopatia obliteranta, infectia, diabetul, insuficienta renala, disfunctia hepatica, obezitatea morbida, ulcere mari, circumferentiale, tromboza venoasa profunda recenta, elefantiazisul.

 

Avantaje SEPS:

  • tehnica miniminvaziva
  • internare de o zi
  • rata mult mai scazuta a complicatiilor plagii, comparativ cu tehnica deschisa
  • vindecare mai rapida
  • rata de recurenta mai scazuta (la asocierea cu safenectomia)

 

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top