Tratamentul tromboflebitei superficiale

 

Tromboflebita superficiala sau tromboza venoasa superficiala sau varicoflebita (daca intereseaza pachete varicoase) reprezinta o complicatie a bolii varicoase, singura care face din varice o urgenta maxima chirurgicala, datorita riscului vital al pacientilor. Aceasta afectiune presupune inflamatia venelor, normale sau modificate varicos, insotita de formarea de cheaguri de sange intravenos=trombi, care pot sa obtureze partial sau total vena cu consecinte grave asupra circulatiei sangelui.

 

Tabloul clinic al tromboflebitei superficiale

Tromboflebita superficiala intereseaza venele superficiale ale membrelor inferioare-(suprafasciale).

Local apare la nivelul membrului inferior-gamba sau inalt la coapsa- un cordon venos dur, sub piele, cu toate semnele inflamatorii: colorat in rosu, fierbinte, edematiat si extrem de dureros. Este vorba despre o vena normala sau cu varice modificata, cu cheaguri de sange in interior si care se “apara” printr-o inflamatie. Procesul poate evolua de la o zi la alta in sensul extinderii, mai ales in lipsa tratamentului. Astfel codonul venos se poate extinde, ramifica sau ascensiona spre radacina membrului.

General pacientul poate face sau nu febra si sa aiba o stare generala alterata.                          

 

                                                                      

 

Complicatiile tromboflebitei superficiale

O tromboflebita superficiala se poate complica cu o tromboza venoasa profunda, procesul flebitic sa se extinda la venele profunde subfasciale, o complicatie redutabila ce poate pune in pericol viata pacientului in pofida tuturor masurilor de reanimare si suport existente la ora actuala.

Dupa mai multe episoade flebitice se instaleaza la nivelul membrului inferior un sindrom posttrombotic, a complicatie cronica ce poate fi ameliorata dar nu va trece niciodata- membrul inferior mai gros, edematiat, dur, tegumente atrofice, culoarea piciorului va fi diferita, maronie, roscat-ruginie, cu pete de dermatita ocra, cu ulcere varicoase si scuame.

Complicatia cea mai grava o reprezinta evolutia catre trombembolism -un fragment din tromb se poate desprinde sub forma de embol si sa ajunga oriunde in organism inima, plaman, creier, viscere, membre superioare sau inferioare determinand infarct local (o lipsa a circulatiei), insuficienta repiratorie, apoi cardio-respiratorie si de multe ori deces, in functie de dimensiunea embolului. Evolutia acestor cazuri este impredictibila si de multe ori fatala.

 

Tratamentul tromboflebitei superficiale

Este preventiv, medicamentos si chirurgical.

Datorita riscului vital preventia tromboflebitei superficiale este esentiala:

- contentie elastica compresiva a membrului inferior cu ciorapi elastici compresivi de varice- sunt recomandati in toate situatiile ce presupun imobilizare (interventii chirurgicale lungi, spitalizare la pat prelungita, drumuri lungi cu avionul sau masina), dar si activitati ca munca de birou, in special in cazul in care persoana respectiva are si varice

- exercitiile fizice regulate, in special cele ce fortifica musculatura gambei

- tratament cu venotrofice- Diosminum/Detralex

- drenajul limfatic manual sau mecanic in special pentru pacientii cu insuficienta venoasa

- operarea varicelor hidrostatice

 

Tratamentul medicamentos

Tratamentul local consta in unguente cu heparina si antiinflamatorii, ciorapi elastici compresivi.

Tratamentul general, per os consta in profilaxie antibiotica, antiinflamatorii sub protectie gastrica, venotrofice. Daca episodul de tromboflebita este initial si este localizat la o vena gambiera superficiala, mica nu sunt necesare anticoagulante orale. In unele cazuri, daca se evidentiaza o progresie a trombului spre venele profunde sau in cazurile in care pacientul a mai avut episoade de tromboflebita sau daca flebita este inalta localizata la nivelul coapsei se pot prescrie anticoagulante injectabile, heparina cu greutate moleculara mica, in doze de atac, urmate de tratament anticoagulant oral pentru o perioada determinata.

 

Tratamentul chirurgical

La ora actuala, datorita riscului vital al acestei complicatii a bolii varicoase, varicoflebita se opereaza “la cald”, in puseu acut. In functie de existenta sau nu a insuficientei venoase superficiale se pot practica mai multe tipuri de interventii: miniflebectomii etajate ale pachetelor varicoase sau venelor trombozate asociate sau nu cu safenectomie.

Tratamentul chirurgical ramane singurul tratament curativ al tromboflebitei superficiale.

 

Tratament laser varice

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.

Scleroterapie varice

Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Presoterapie - Lymphopress

Drenajul limfatic manual si presoterapia/lymphopress alaturi de contentia elastica compresiva de mentinere a rezultatelor formeaza triada terapeutica esentiala pentru pacientii cu limfedem, indiferent de cauza acestuia. Rezultatele tratamentului sunt intotdeauna vizibile daca este urmat periodic.

Go to top